Rainbow Studio med Dolby Atmos for Musikk

0


I 1984 ble Rainbow Studio grunnlagt av den anerkjente norske lydguruen Jan Erik Kongshaug. Rainbow Studio har vært stedet for noen av planetens største innspillinger takket være en spesiell atmosfære og de musikalske og profesjonelle ferdighetene representert internt. Deres evne til å tilrettelegge og hjelpe kunstnere til å lage flott musikk med eksepsjonell lydkvalitet, har satt Rainbow Studio på det kartet over internasjonalt anerkjente innspillingsstudioer.


Spesielt for samtidsmusikk, store ensembler og jazzscenen ble studioet synonymt med noen av de mest legendariske innspillingene som er gjort i denne sjangeren. Etter at Kongshaug gikk av med pensjon er studioet blitt drevet av lydtekniker og studioleder Martin Abrahamsen. Det har lenge vært en drøm for oss å skape musikalske opplevelser for lytterne. Vi har gjort en del mikser i 5.1 opp gjennom årene, men etterspørselen etter dette for
matet har vært moderat i innspilt musikk.

 

 

Martin Abrahamsen ble først introdusert for Dolby Atmos på et seminar med Morten Lindberg for noen år tilbake. Den gang var Blu-ray distribusjonsformatet. Dette ga lignende utfordringer for distribusjon som tidligere surround-formater. Da Apple lanserte Dolby Atmos gjennom sine Apple Music-strømmetjenester og annen dominerende strømming tjenester fulgte kort tid etter, vi var superspente og var ikke i tvil om at dette er måten vannet renner på.


Vi bestemte at vi skal være med på dette! Vi startet prosessen med å modernisere Rainbow Studio i 2020 med installasjonen av en ny miksekonsoll fra Harrison Consoles i Nashville, Tennessee. Dette er en meget kapabel storskala konsoll og har Dolby Atmos funksjonalitet integrert. Lyden er klassisk "Harrison" og er veldig "sweet"!


Dolby Atmos-systemet er utarbeidet av Martin Abrahamsen i samarbeid med de veldig imøtekommende og kompetente Johannes Mollø-Christensen fra vår lokale leverandør ProLyd, Oslo. Vi hadde et møte og snakket om hva som skal til for å få et best mulig Dolby Atmos-system som passer for et storstilt studio som Studio1 at Rainbow Studio.

 

Vi landet på et 9.1.4-system med Core-serien fra Dynaudio. Presisjonen, fylden og klarheten til disse høyttalerne er på et nivå som få andre produsenter kan matche. Så valget for overvåking var enkelt. Monitorsystemet er installert i samarbeid med den meget dyktige ingeniøren Alf Christian Hvidsteen og kalibrert til Dolby-spesifikasjoner av David Ziegler fra Dolby Laboratories. Systemet vårt er satt sammen av de beste komponentene vi kan tenke oss når det gjelder teknologi i lydproduksjon for musikk i Dolby Atmos:

 

  • 9.1.4 Høyttalersystem i Dynaudio Core-serien. (9x Core59, 4x Core47, 2x CoreSub)
  • 3x DAD AX32 konverter fra NTP.
  • Avid Pro Tools HDX3 med 192 I/O.
  • CB electronics TMC2-kontroller med direkte kontroll over DadMan ProMon-programvaren.
  • Dolby Atmos ekstern server, Dolby Atmos Mastering Suite med 128 kanaler Dante.
  • Flerkanalsmeter fra Bridge Technologies.

 

Studioet er satt opp med flere arbeidsflytscenarier. Vi gjør Dolby Atmos-mikser fra bunnen av, upmix til Dolby Atmos fra stems. Vi har også designet systemet slik at vi kan plassere elementer i det 3-dimensjonale oppslukende lydrom allerede på innspillingsstadiet. Dette åpner for noen helt nye og kreative muligheter for våre artister, komponister, produsenter og utøvere til å engasjere lytteren.

 

 

Foto: Thor Aarrestad

www.rainbowstudios.no