Jana Winderen går for nye Sonosax SX-R4+ feltopptager

 

 

Vi gratulerer Jana Winderen med ny opptager; SONOSAX SX-R4+ 16 spor Recorder

 

Jana Winderen har bakgrunn fra billedkunst (Fine Art, Goldsmiths college, University of London) og naturvitenskap; matematikk, kjemi, biokjemi og fiske økologi (Universitetet i Oslo). Siden 1992 har hun arbeidet med lyd som materiale pga av lydens fysiske, men immaterielle karakter. Jana er opptatt av å arbeide med lyd som ikke er lett tilgjengelig for oss å lytte til. De siste i 10 år har hun konsentrert arbeidene sine rundt dette og spesielt gjort opptak med veldig sensitive hydrofoner av lyd under vann, inne i is, av ulike sorter fisk, vann insekter, kreps dyr og havets pattedyr. Hun har også arbeidet med opptak av frekvenser som ligger utenfor vår høre evne, i ultralyd området, av for eksempel flaggermus og tann hvaler sin ekkolokalisering. 

 

Jana har gjort hydrofon opptak ned til 90 meter under isen på Grønland og i år under isen på Nordpolen. Hun har vært på tokt med Hav forsknings instituttet i Barentshavet, og hun har fulgt elveløp i Russland, Thailand, i Korea, og elven Coquet i North Humberland, fra opprinnelsen til utspring for et bestillings verk til AV festivalen i Newcastle. I 2010 åpnet hun en permanent lyd installasjon på Hamsun senteret på Hamarøy og hun har laget lyd komposisjoner for 50 høytalere til utendørs installasjonen The Morning Line da den stod i Istanbul og da den stod i Wien for TBA21. Fra 2012 - 2014 var hun gjestekunstner på TBA21 Academy, i Karibien, med prosjeketet Silencing of the reefs. I 2012 laget hun et bestillingsverk for Guggenheim museet / Unsound festivalen i NYC basert på opptak av undervanns lyd i NYC og en ni kanals installasjon på Trafalgar square, invitert av BeOpen/Sound and Music i London. I 2013 viste hun 16 høytalers installajonen Ultrafield på utstillingen Soundings på MoMA, Museum of Modern Art i NYC kuratert av Barbara London. Sommeren 2014 gjorde hun 64 kanals Ambisonics installasjonen DIVE i Park Avenue Tunnel på Manhattan i NYC med komposisjoner basert på undervannslyd, invitert av New York Department of Transportation. 

 

I 2011 vant Winderen den prestisjetunge internasjonale prisen Golden Nica for Lyd kunst og Digital musikk, Ars electronica festivalen i Linz, Østerrike.

 

Hun jobber for tiden med prosjektet Iskanten, som tar for seg Havisen, hun følger eleven Orne i Normandie for en utstilling i Caen, en permanent utendørs lydinstallasjon for den Amerikanske Ambassaden som skal ferdig stilles i 2016, en vinyl utgivelse på plate selskapet Touch (UK) og flere andre bestillingsverk for installajsoner, radio, film og utgivelser over hele verden.

 

 

Mer info og lydeksempler:

 

www.janawinderen.com