Høyskolen Kristiania satser på Dolby Atmos for lyddesign


Høyskolen Kristiania ved Westerdals institutt for Film og Medier tilbyr nå Dolby Atmos miksing. De er et av Skandinavias første utdanningshus som tilbyr dette.

 

Etterspørselen etter Dolby Atmos miksing har økt drastisk de siste årene. Netflix har nylig satt den som leveringsstandard, og dermed følger det naturlig nok et behov hos mange lydstudioer i Norge for å ruste seg opp til å levere i 7.1.4 Atmos format.

 

Lyddesign-linja på Westerdals ligger helt i tet i denne utviklingen. I splitter nye lokaler i Urtegata 9, er det nå satt opp en Dolby Atmos kino, klar for å mikse lyd i verdensklasse.

 

Kinoen er bygget opp av 13 høyttalere og 2 subber. Godt samarbeid med Prolyd og Lydrommet har gjort Atmos-kinoen til en realitet for Westerdals. - Kinoen vil uten tvil være av uvurderlig verdi for lyddesign-studentene, forteller André Philippenko, teknisk leder ved instituttet.

 

Dolby Atmos RMU prosesserings hardware er levert av ProLyd AS og kommuniserer med Avid MTRX gjennom Dante IP lyd. Dante IP-lyd sikrer en overføring nærmest uten forsinkelser av alle 128 lydkanaler mellom Pro Tools-maskinen og RMU-prosessoren. Etter prosesseringen videreføres lyden tilbake til Avid MTRX, som så sender 12 digitale kanaler til en Intonato 24 (levert av Lydrommet). Denne sender videre 1 sub kanal analogt og resterende 11 kanaler til Crown-forsterkere gjennom BLU-link IP-overføring. Dette på en enkel Cat6 ledning. - Mer skal faktisk ikke til, forteller Philippenko. Crown-forsterkerne sender så lyden til 3 JBL 708i og 10 JBL 705i samt 2 subber. Alt holdes i sjakk av en Avid Sync X som sikrer at Dante-klokken blir distribuert til alle boksene samt Blackmagic videokortet for perfekt synk. Når systemet står ferdig, så er målet at alt spiller sømløst og helt uten forsinkelser.

 

Opplevelsen av systemet er rett og slett behagelig enkel. Man sitter igjen med et Pro Tools-prosjekt og en 3D-modellering av rommet hvor man kan plassere lydene der man måtte ønske. Genialt enkelt!

 

Med Atmosmixing, som best kan beskrives som en 3D-miks for lyd, har lyddesignere helt nye verktøy for å skape opplevelser og fortelle historier på nye måter. Teknikken for lyddesignere er såpass bra integrert at selv de minst tekniske vil kunne nyte Atmos miksing framover. -Vi er stolte av å kunne tilby våre elever denne state of the art miksekinoen, forteller Instituttleder Leif Holst Jensen. Den løfter kunnskapsnivået til våre elever til et nytt nivå, og gjør dem fiks-ferdige for et arbeidsliv som er i en rivende utvikling.

 

I sine nye lydlokaler i Urtegata tilbyr Lyddesign- linjen i tillegg til Atmoskinoen også en 7.1 miksekino med Avid S4 mixer. Også denne er levert av Prolyd. Det finnes dessuten 2 stykk 5.1 miksesuiter med Intonato 24 og JBL 705p levert av Lydrommet, og 4 stereo miksestudioer med JBL 705p. Et foley opptaksrom og et VO-opptaksrom er selvfølgelig også på plass, og alle rom opererer med Dante IP lyd for å enkelt kunne koble opptaksrommene til et hvilket som helst lydstudio.

Westerdals Institutt for Film og Medier ved Høyskolen Kristiania tilbyr med dette utdannelse på det høyeste tekniske nivå innen lydetterarbeid.


-Definitivt Norges kuleste utdanning å velge akkurat nå, mener teknisk leder, André Philippenko.